Zelfvertrouwen BOOST! Voel je sterker en zelfverzekerder.

Honderd procent zelfverzekerd zijn, dat is voor niemand weggelegd. Het ene moment, in de juiste context kan het zelfvertrouwen een honderd procent gevoel geven. Daarnaast heeft de hoeveelheid zelfvertrouwen ook te maken met wie je van nature bent. Ben je introvert of juist extrovert. Extroverte types staan vaak meer open voor nieuwe ervaringen en zullen daarmee zelfvertrouwen ook gemakkelijker kunnen toelaten.

Zelfvertrouwen is in deze huidige maatschappij steeds vaker een vereist. Daarom is het wel handig om je zelfvertrouwen te vergroten en een boost te geven. Schort het er nog wel eens aan met je zelfvertrouwen dan kan het zomaar gebeuren dat je omver wordt geblazen door mensen uit je omgeving. Een direct gevolg kan zijn dat je daardoor volledig uit balans raakt. Het wordt dus steeds belangrijker om jezelf goed te kennen. Wie ben ik, wat zijn mijn kwaliteiten, mijn talenten en welke vaardigheden heb ik als bagage bij me. En komen die allemaal samen in mijn passie, in wat ik echt wil bereiken in dit leven. Is dit voldoende voor mij krachtig en zelfverzekerd te zijn?

 

Dertien TOPS om meer zelfvertrouwen ontwikkelen.

1 | Ben je bewust van je positieve eigenschappen.

Maak een lijst waarvan je al het goede van je beschrijft. Schrijf vanuit de ‘ik’ vorm en ben trots op alle dingen die jou hebben gemaakt tot de persoon die je nu op dit moment bent. Benoem kleine en grote stappen om je positieve eigenschappen voor jezelf helder te krijgen. Het is belangrijk om alles te benoemen. Hang de lijst op een zichtbare plek op, vul deze regelmatig aan en kijk hier elke dag naar.

2 | Noteer je successen.

Maak een lijst van alle dingen die je zijn gelukt. Het grote voordeel van het bijhouden en benoemen van je successen is dat dit ten goede komt aan je zelfvertrouwen. Dit in tegenstelling tot het maken van ‘to do’ lijstjes. Deze zijn funest voor je zelfvertrouwen. Meer zelfvertrouwen cultiveren je richten op de positieve zaken in het leven.

3 | Ga om met succesvolle mensen. 

Mensen met weinig zelfvertrouwen voelen zich vaak bedreigd door succesvolle mensen. En juist van succesvolle mensen kun je zoveel leren. Negativiteit trek meer negativiteit aan en zo is het ook met succes. Succes trekt succes aan! Ga om met mensen die je bewonderd, die je veel kunnen leren en waardoor je wordt gestimuleerd om zelf meer succes tot stand te brengen en daardoor meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

4 | Stel realistische en uitdagende doelen.

Doelen stellen zijn bedoeld om ze te kunnen bereiken. Als je je eisen voor de te behalen doelen te hoog stelt waardoor je ze niet kunt waarmaken, dan zul je bij het niet behalen ervan, je steeds een mislukkeling voelen. Het behalen van doelen geven je flow en zelfvertrouwen en hiermee zul je merken dat je je gelukkiger gaat voelen.

5 | Gebruik feedback.

Feedback hoort bij het leven, dit zijn waardevolle leermomenten. Sta open voor feedback en realiseer je altijd dat dit de mening is van iemand anders. Wat jij ermee doet is helemaal aan jou. Je kunt de feedback afwijzen of omarmen. Alleen jij kunt bepalen welke feedback voor jou van toegevoegde waarde is.

6 | Leg de lat iets minder hoog. 

Vind je het lastig om contacten te leggen, verwacht dan niet van jezelf dat je dit op een netwerkbijeenkomst direct onder de knie hebt. Gun jezelf de tijd om contacten te leggen te leren. Begin klein in een omgeving waar jij je veilig voelt en begin een gesprek over iets eenvoudigs, bijvoorbeeld het weer. Door zo’n klein gesprekje heb je een stap gemaakt in het leggen van contacten en het voeren van gesprekken. Ben tevreden als je het gesprek gevoerd hebt en ben daar trots op.

7 | Accepteer complimenten.

Krijg je een compliment durf deze dan te accepteren en ze niet af te doen met een opmerking: ‘Dat valt wel mee hoor, dat is toch normaal’. Complimenten zijn bedoeld om je zelfrespect te vergroten. Neem ze dus aan en bedank degene voor het compliment. Ook wordt je zelfvertrouwen vergroot door een ander een compliment te geven. Het voelt goed om hardop je waardering voor anderen uit te spreken. Zonder dat je er erg in hebt komen er meer waarderingen en complimenten naar jou toe. Belangrijk is wel dat je complimenten oprecht zijn.

8 | Denk niet zwart-wit.

Zwart-wit denken vormt de basis voor perfectionisme. Zwart-wit denken is een onrealistische manier van denken omdat niemand honderd procent iets goed doet, of juist verkeerd, iemand briljant of volkomen dom is. Het gebied eromheen is goed om je bewust van te zijn. Daar liggen kansen voor zelfvertrouwen.

9 | Investeer in persoonlijke groei.

Op het moment dat je actief bezig bent met persoonlijke groei zul je merken dat je je nog meer bewust gaat worden van je kwaliteiten, je talenten, je passie en je waarden. Je kunt dit doen door het lezen van boeken over persoonlijke groei of het volgen van workshops of cursussen talentontwikkeling, timemanagement, persoonlijk leiderschap enzovoort.

10 | Neem tijd voor jezelf.

Maak tijd en ontspan. Als je goed voor jezelf zorgt, erken je dat je behoeften net zo belangrijk zijn als die van anderen. De boog kan niet altijd strak gespannen staan. Neem tijd voor jezelf en vergroot daarmee je eigenwaarden en bouw aan meer zelfvertrouwen.

11 | Maak verbinding.

Iedereen wil ergens bij horen, wil onderdeel uitmaken van een groep. Als die behoefte niet wordt vervuld om wat voor een reden dan ook, dan kan dit leiden tot afzondering, eenzaamheid, vervreemding of zelfs depressie. Voordat je verbinding kunt maken met anderen zul je eerst verbinding moeten maken met jezelf. Een gevoel van verbondenheid versterkt zelfrespect en zelfvertrouwen.

12 | Ben positief, denk positiever.

Gedachten kun je opnieuw programmeren. Hoe dan? Herken negatieve gedachten en stel jezelf de volgende vragen? Is de gedachte waar? Maak ik met de gedachte dingen erger dan dat ze zijn? Heb ik iets aan deze gedachte? Voegt de negatieve gedachte niets toe, zet er dan vervolgens een positieve gedachte voor in de plaats om te bouwen aan zelfvertrouwen.

13 | De kracht van lichaamstaal.

Ben je bewust van de kracht van lichaamstaal. Hangende mondhoeken, afhangende schouders, het vermijden van oogcontact en een gesloten houding zijn tekenen van onzekerheid. Wil je een krachtige, zelfverzekerde uitstraling? Dat kan. Ga dan rechtop zitten, doe de schouders naar achteren, maak oogcontact, zorg voor een open houding en lach met het hele gezicht.

Zelfvertrouwen is belangrijk voor iedereen.

Het maakt niet uit of je nu ondernemer bent, een vaste baan hebt of zoekende bent naar een geschikte invulling van je leven. Wat we allemaal nodig hebben is een grote portie zelfvertrouwen. Wil je weten na het lezen van dit artikel hoe je hier verder mee aan de slag kunt gaan? Klik dan op één van onderstaande buttons of laat een bericht achter op het contactformulier.