Shit en Scheiding! Wat zegt “shit” over jou?

Shit en Scheiding! Wat zegt “shit” over jou?

Ik kwam terug van een prachtige ochtendwandeling met mijn hond, genietend van de eerste novemberdag. En daar lag dan zomaar, een hele hoop “shit”, midden op mijn grindpad. En die was echt niet van mijn langharige teckel. Het kan niet anders, dan dat de enorme hoop “shit” op mijn grindpad afkomstig is van een enorme knoeperd van een hond. Ik zag alleen nog maar de hoop “shit” op mijn grind.

We hebben allemaal geleerd dat wanneer we een hond hebben, we deze een paar keer per dag moeten uitlaten. En als je hond dan “shit” op de straat of in de bosjes deponeert, je deze dan opruimt. Doen we dat niet, dan blijft de “shit” liggen. Word je dan door een buitengewoon opsporingsambtenaar gespot, dan pas heb je een probleem.

Hoe we handelen heeft alles te maken met onze eigen normen en waarden, onze eigen conditionering. Ik vind het niet meer dan normaal dat ik altijd een zakje meeneem wanneer ik ga wandelen met de hond en haar “shit” opruim. Het baasje van de hond die de “shit” op mijn grindpad achterliet, heeft duidelijk andere normen en waarden.

Hoe ga je om met echte “shit” wat eigenlijk niet jouw “shit” is?

Wanneer je in scheiding ligt of al bent gescheiden, heb je te maken, of heb je te maken gehad, met heel veel “shit”. Het is best menselijk dat we het liefste alle “shit” op één hoop gooien. Om vervolgende die enorme hoop “shit” toe te schuiven naar de ander. Onder de noemer, niet mijn probleem!

Hoe zit het dan met je eigen verantwoordelijkheid? Wat is jouw aandeel? Wat voor een stappen maak je wanneer je in de spiegel durft te kijken naar jouw situatie. Waar is het in je relatie misgegaan? Wanneer je zelf verantwoordelijkheid neemt voor jouw aandeel in de relatie, dan kan het leven er heel anders uit gaan zien.

Afgelopen week sprak ik Charlotte *. Charlotte is een prachtige vrouw van 35 jaar en heeft na een huwelijk van tien jaar de beslissing genomen om te gaan scheiden. Een heftige beslissing, die Bart * helemaal niet aan heeft zien komen. Wat Charlotte mij vertelde, was hoe verschrikkelijk Bart wel niet is. Maar ook wat er allemaal niet aan hem klopt, wat hij haar heeft aangedaan en nog veel meer “shit”.

Het enige wat ik Charlotte vroeg was: Wat is jouw aandeel in dit verhaal Charlotte? Hoe had jij je relatie met Bart liever gezien? En wat is de reden dat je niet eerder in de spiegel hebt gekeken en nu de hele bak “shit” bij Bart neerlegt?

Shit zeg, de waarheid kan heel hard binnenkomen.

Charlotte is tot inzicht gekomen, dat ze verantwoordelijk voor haar leven bij zichzelf moet zoeken. Haar verdriet, haar pijn en haar “shit” hebben een diepere oorsprong. En Charlotte beseft ook, dat wanneer ze haar “shit” niet zelf oplost, dit gevolgen heeft voor haar scheiding en voor haar toekomst.

Stappen zullen moeten worden gemaakt, actie zal moeten worden genomen, hoe moeilijk dat ook is. Het kost heel veel energie, maar het mooie is, dat je er weer zoveel energie voor terug krijgt. Voor haar twee kinderen wil Charlotte stappen maken om samen met Bart ouder te zijn. De scheiding die zij nu doormaakt, is niet de scheiding van de kinderen.

Neem actie voor je eigen leven en doe dit met respect. Neem alle stappen die je doet heel bewust, omdat scheiden ook een nieuw begin is. Een nieuw begin waar die oude “shit” geen onderdeel van hoeft te zijn.

Waar het om gaat bij echte “shit”, is dat je actie onderneemt. Wat doe jij?

Wat ik hoop dat je uit dit artikel haalt, is dat alleen jij verantwoordelijk bent voor jouw leven. Als je gaat scheiden kan je alle “shit” die er is bij de ander neerleggen. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen verantwoordelijkheid hierin te nemen en de “shit” te  herkennen en erkennen en op te lossen. Neem zelf de regie terug over je leven.

De stap maken van Partner naar Ouder is een belangrijke stap, Deze stap kan je alleen nemen, maar ook samen met je ex-partner. Neem je de stap alléén, dan kan jouw veranderde inzicht in het ouderschap je ex-partner heel positief beïnvloeden. Heel veel informatie kun je vinden in het unieke Ebook – Geen Partners meer, wel voor altijd Ouders. Deze is niet meer te downloaden!

Wil je meer weten over hoe je de stap maakt van Partner naar Ouder, over de Online Training of over Mindset Coaching, neem dan contact met me op plannen we een vrijblijvend gesprek.

* De namen Charlotte en Bart zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bij de redactie bekend.