Scheidingsbegeleiding of mediation of toch allebei?

Scheidingsbegeleiding of mediation of toch allebei?

Scheidingsbegeleiding of mediation of toch allebei? Het kan zo maar zijn dat je hiermee te maken krijgt. Scheiden is niet een erg populair onderwerp om een blog over te schrijven. Dat realiseer ik me keer op keer weer. Het is een onderwerp waar je eigenlijk niet mee te maken wilt hebben. Scheiden boezemt bij anderen vaak angst in, angst voor het onbekende, angst dat het besmettelijk is.

Wanneer het gaat over scheiden, is de eerste gedachte die bij mij opkomt, groot verdriet, veel stress en onzekerheid. Maar ook  angst en woede kunnen naar boven komen. Naast deze emoties komen er ook heel veel vragen op je af. Hoe vertellen we het de kinderen, waar ga je wonen, hoe gaat het financiële plaatje eruit zien en ga zo maar door. Zoveel vragen, dat je door de bomen het bos vaak niet meer kunt zien.

De beslissing om te scheiden, is een beslissing die je niet van de ene op de andere dag neemt. Voor mijzelf was dit de moeilijkste beslissing die ik ooit heb genomen. De beslissing om te scheiden is een pijnlijke en tevens een heel onzekere beslissing. Emoties kunnen loskomen waarvan je niet wist dat die bestonden. Je weet niet wat je te wachten staat. En ook al kun je daar tegenwoordig veel over lezen, wat je leest is over het algemeen niet JOUW verhaal. En dan begint de zoektocht.

De zoektocht was een hele beproeving.

Bij mijn scheiding kwamen mijn ex-man en ik er al snel achter, dat de mediator die wij hadden, niet voor ons de beste keuze was. We hadden géén klik met haar, er was geen vertrouwen en over commitment hebben we nooit gesproken. De mediator die wij hadden was niet in staat om de emotie bij ons eruit te halen. Wat een gemiste kans! Binnen de kortste keren hadden wij allebei een eigen advocaat, met daaraan verbonden, dubbele advocaatkosten.

Om de kosten zo laag mogelijk te houden, ontpopte ik me tot een echte Sherlock Holmes. Ik leverde hele dossiers, van alle benodigde, maar ook overbodige documenten, aan bij mijn advocaat. Alles tot in detail, berekeningen, e-mails ga zo maar door. Na anderhalf jaar onderhandelen, advocaat brieven en torenhoge rekeningen waren we zover, dat het convenant kon worden ingediend bij de Rechtbank.

Wat heb ik in de periode van mijn scheiding vaak gewenst, dat iemand mij hielp om alles goed te ordenen. Iemand die mij vertelde hoe ik met mijn emoties kon omgaan, dat ik niet alle ballen hoog hoefde te houden. Het voelde alsof ik mijn advocaat bij de hand moest nemen, haar moest vertellen wat voor mij belangrijk was. Ik werkte alles tot in detail uit voor mijn advocate.

Onderhuids ontstond de sterke behoefte om anderen hiervoor te behoeden.

Tijdens mijn eigen scheiding zijn niet alle zaken gegaan zoals het zou moeten. Een aantal belangrijke zaken zijn gewoon vergeten. Heeft het zin om daar boos over te zijn, je gefrustreerd te voelen? Neen! Zaken die geweest zijn kun je nu eenmaal niet veranderen. Blijven hangen in het verleden is iets wat niet werkt, wat je geen energie geeft om door te gaan met je leven.

En juist dat is zo belangrijk. Hoe verdrietig een scheiding ook is voor alle partijen, het is ook een nieuw begin met nieuwe kansen. Alleen is het wel belangrijk dat je open staat voor die kansen. En dat je ze durft te omarmen wanneer ze zich aandienen.

Door mijn eigen ervaring, mijn opleidingen en de vele gesprekken met mannen en vrouwen in scheiding, ben ik van mening, dat alleen mediation niet voldoende is bij een scheiding. Dat is de belangrijkste reden waarom ik mannen en vrouwen door middel van Scheidingsbegeleiding wil helpen om door het scheidingsproces te gaan. Hierdoor kunnen ze met respect naar de ex-partner toe, aan de volgende levensfase kunnen beginnen.

De Scheidingsbegeleiding bij  is er volledig op gericht om te ontzorgen. In het scheidingstraject van A tot Z, worden alle zaken besproken op het emotionele, ouder en kind, en financiële gedeelte. En komen er zelfs zaken aan bod waar jij niet aan hebt gedacht.

Begeleiding op het emotionele vlak is niet alleen voor en tijdens de scheiding belangrijk, maar ook na de scheiding. Juist dan is het van essentieel belang dat de emoties ten opzichte van je ex-partner stabiel en neutraal zijn. Niemand is er bij gebaat wanneer je na een scheiding alsnog in een gevecht terecht komt.

Wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van Scheidingsbegeleiding?

Wat kan een Scheidingsexpert allemaal voor jou doen   

  1. Samen met jou alle belangrijke zaken op een rijtje zetten, zodat je inzicht hebt in het emotionele en financiële gedeelte van de scheiding.
  2. Een scheidingsexpert kan als jouw belangenbehartiger optreden, om zo samen met jou ex-partner en zijn of haar advocaat of scheidingsexpert aan tafel te zitten en afspraken te maken.
  3. Als scheidingsexpert ben je vertrouwenspersoon en belangenbehartiger.
  4. Begeleiding van het  gehele scheidingsproces van A tot Z en kaarten mogelijkheden aan die je wellicht niet  bedacht of gezien had.
  5. Scheidingsexpert maakt het jou mogelijk om te zorgen voor je innerlijke welzijn, doordat alle zaken die met de scheiding te maken hebben door de scheidingsbegeleider uit handen worden genomen.

Wat ik hoop dat je uit dit artikel haalt, is dat je in het scheidingsproces er niet alleen voor hoeft te staan. Door te kiezen voor de begeleiding / coaching die bij jou past, is het mogelijk om door de bomen het bos weer te zien. Daarmee zorg je ervoor, dat je de regie over je leven zelf weer terug neemt.

 

Loop je vast in je scheidingsproces en weet je niet waar je moet beginnen, dan kan ik JOU helpen door de Online Training, Scheidingsbegeleiding en Mindset Coaching. De keuze die je vandaag maakt, bepaalt hoe jouw toekomst eruit gaat zien.

Wil je meer weten of heb je vragen, dan kunnen we een geheel vrijblijvend uur inplannen om samen te sparren en te kijken wat ik voor jou kan betekenen. Je kunt me mailen (info@colettecosijn.nl), bellen (0627022736) of een bericht achterlaten op het contactformulier door op bovenstaande button te drukken.