Reflecteren van tijd tot tijd geeft je zoveel inzichten.

Soms is het even het moment om een persoonlijk verhaal te delen. Nu dus! Jarenlang heb ik geloofd dat HBO niet voor mij was weggelegd. Een verhaal waar ik zelf heel erg van overtuigd was en ging hier ook naar handelen. Wat ik niet zag is dat door alle zelfstudie die ik de afgelopen jaren heb gedaan inmiddels zoveel kennis heb vergaard wat voor mij als gewoon aanvoelde.

Maar is de weg die ik destijds ben ingeslagen door al mijn belemmerende overtuigingen, wel de goede geweest? Ja absoluut, want nu ben ik in staat om anderen bewust te maken van patronen en overtuigingen die in de weg kunnen zitten. En te helpen om deze patronen en overtuigingen te doorbreken waardoor je met meer zelfvertrouwen in het leven staat. Als coach heb ik zelf ook een coach die mij van tijd tot tijd een geweldige spiegel voorhoudt. Een spiegel van mijn directe omgeving vind ik verre van relaxed. Ik schiet dan direct in de verdediging. Waarom? Omdat juist mijn directe omgeving mij niet het vertrouwen geeft wat ik nodig heb.

Ieder moment van de dag heb je met jezelf te dealen!

Nu ik meer en meer de persoon ben die ik in essentie ben, heb afgerekend met mijn belemmerende patronen en overtuigingen, gaan zij niet mee in deze transformatie, maar blijven stilstaan in wat was en zien niet wat is. Dit kunnen accepteren voelt heel goed. Reflecteren leert mij dat het alleen belangrijk is dat ik vertrouwen heb in mezelf. Geloof in mijn kwaliteiten en accepteer dat ik niet overal goed in hoef te zijn. Dit maakt het leven zo ontzettend aangenaam. Ik ben tenslotte degene die iedere minuut van de dag met mezelf moet leven. En dan wil ik ook met volle teugen genieten van alle mooie dingen en kansen die op mijn pad komen.

Jouw verhaal kan je tegenhouden om te doen waar je goed in bent.

Doordat je geloofd in je eigen verhaal is de neiging om daarin te blijven hangen heel erg groot. Het moment dat je al je weerstand en belemmeringen kunt loslaten, kun je vol zelfvertrouwen, met rechte rug alles bereiken waar je zolang tegen gevochten hebt. De wereld ligt dan aan je voeten, tenminste als je dit wilt toelaten.

Afgelopen jaar heb ik een prachtige vrouw mogen coachen. Zij heeft toestemming gegeven om een deel van haar verhaal met jullie te delen. Vanwege privacy gebruik ik een fictieve naam, ‘Babette’. Babette komt uit een gezin van twee kinderen. Ze scheelt slechts 14 maanden met haar oudere zus. Als zusjes groeien ze samen op en speelden veel met elkaar. Na de basisschool gaat Babette naar de mavo, terwijl haar zus op het gymnasium zit. Babette heeft in de loop van de jaren haar eigen verhaal gecreëerd dat zij niet in staat is om te leren. Dit komt omdat je is blijven zitten en voor haar examen is gezakt. Haar ouders waren enorm boos op haar omdat ze lui was, er niet voor ging en er van haar helemaal niets terecht zou komen als ze zo door zou gaan. Maar Babette was verre van lui. Jarenlang heeft Babette geloofd dat ze niet goed genoeg was, lui, dom en niet in staat om welke opleiding dan maar ook te kunnen volgen. Haar zelfvertrouwen was naar een bodemniveau gezakt.

Wat werken aan jezelf voor jou kan doen.

Gedurende vier maanden heb ik Babette intensief mogen coachen. Van de onzekere vrouw die voor de eerste keer bij mij binnenliep, is niets meer over. Nu is Babette een zelfverzekerde en ondernemende dame die weet wat ze wil, inzicht heeft in haar kernwaarden, drijfveren en talenten. Maar ze weet ook welke geestelijke behoeften ze in haar jeugd niet of nauwelijks heeft gekregen. Geestelijke behoefte die haar jarenlang hebben gesterkt in haar overtuiging dat ze niet slim genoeg was, lui en niets zou kunnen bereiken. Babette weet dat ze behoefte heeft aan een aantal geestelijke behoeften zoals, erkenning, waardering en goedkeuring, juist omdat ze deze in haar kinderjaren niet heeft gekregen van haar omgeving. Ook zijn deze basisbehoeften minder belangrijk geworden voor Babette, en mochten ze weer naar de oppervlakte komen, dan weet ze nu hoe ze hiermee om kan gaan.

Reflecteren is zo gek nog niet!

De tijd waar we nu in leven kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Ook ik heb daar in maart dit jaar last van gehad. Voor mij was het begin van de corona crisis het moment om mijn online training ‘boost je zelf vertrouwen’ te gaan schrijven. Zodat ik jou kan helpen om in deze bizarre tijd aan je zelfvertrouwen te werken. Wat er in de toekomst gaat gebeuren, hoe lang deze corona crisis nog gaat duren, dat is niet bekend en daar kun je ook geen invloed op uitoefenen. Wat je wel kunt doen is werken aan jezelf om te voorkomen dat je in een burn-out terecht komt, je volledig instort omdat je baan niet langer beschikbaar is of wat dan maar ook. Kies voor jezelf, kies voor ZELF vertrouwen.

loopbaan coaching

individuele coaching

individuele coaching

online training : “boost je ZELF vertrouwen”