Laat angst niet je regisseur zijn!

2 – Laat angst niet je regisseur zijn!

Angst is een hele gewone menselijke emotie die hoort bij het leven. In mijn vorige blog heb ik je al wat verteld over de emotie angst. Door angst te ontkennen, te analyseren, te onderdrukken, te bestrijden of hierover te piekeren gaat het je niet lukken om grip te krijgen op deze emotie die jouw leven volledig kan beheersen. En niet op een positieve manier. Door de aandacht te geven aan jouw emotie, aan je emotie angst, houdt je deze in stand en zal vervolgens steeds groter worden.

Alles wat je aandacht geeft groeit !

Door je bewust te worden van je angstgedachten en het daarbij horende gevoel, geef je jezelf de kans om weer greep te krijgen op jezelf. Onderzoek waar je bang voor bent en welke gedachte je precies angstig maken. En onderzoek daarnaast welke gevoelens hierbij naar boven komen en de manier waarop je reageert.

Wil je effectief omgaan met angst? Dat kan!

Laat je angst niet je regisseur zijn!

Laat je niet leiden door angst. Ben niet bang om te vallen of te falen anders ontneemt je jezelf de mogelijkheid om je puurste en mooiste leven te leven. Iedereen, jij, ik, je vrienden of familie hebben te maken met tegenslag en succes, met frustratie en vrede, met angst en vertrouwen. Jij bent perfect juist door je authenticiteit. Onprettige gevoelens hebben we allemaal, deze horen bij het leven en hebben een functie.

We zijn geboren met de neiging om onze aandacht te richten op liefde, op positieve energie. Tijdens de opvoeding, door school, door vrienden, werk en invloeden van buitenaf zoals televisie, wordt ons onbewust geleerd om ons te richten op de negatieve energie. Wordt ons geleerd om onze aandacht te richten op angst. Liefde is aangeboren, angst is aangeleerd. Leer angst los te laten en te leven vanuit liefde.

Alles wat je aandacht geeft groeit !

Maar waar ben je dan bang voor?

Vage en onbewuste angsten zijn moeilijker e hanteren dan wanneer je weet waar je precies bang voor bent. Zo leerde ik vroeger dat Amsterdam een hele gevaarlijke stad was waar je absoluut niet als 18 jarige naar toe mocht gaan. En zeker niet alleen. Ik ben er dan ook uit angst jaren niet alleen geweest. Tot het moment dat ik in de Randstad ging wonen en naar de stad wilde. De eerste keer voelde ik angst, vond ik het doodeng.

Waarom vond ik het eng dan? Mij was mijn hele leven verteld dat Amsterdam een gevaarlijke stad was. En die woorden hadden zich in mijn mind gevestigd, dat was mijn waarheid. Toen mijn dochter 15 jaar was, ging ze samen met een vriendin naar Amsterdam. Mijn moeder reageerde toen heftig, dat die stad enorm gevaarlijk was. En toen ik haar vroeg, waarom ze dat vond, vertelde ze mij dat haar moeder dat had verteld tegen haar. Mijn dochter heb ik uit liefde naar de stad laten gaan. Ik had vertrouwen in haar en dat voelde ze. Deze mindset zal niet worden doorgegeven.

Maar stel je voor wat er gebeurt zou zijn als ik mee was gegaan in die angsten van mijn moeder. Was meegegaan wat mij was aangeleerd?  Als ik mijn leven had laten beheersen door deze gedachten. Dan had ik doodsangsten uitgestaan nu twee van mijn kinderen in deze stad wonen. Dan had ik deze stad niet kunnen omarmen. Ik hou van deze stad.

Keer je angstgedachten om.

Schrijf eens op waar jij bang voor bent. Enkele voorbeelden die je zou kunnen gebruiken zijn:

lawaai – donker – kleine ruimtes – hoogte – onweer – brand – diep water – gebrek aan geld – ruzie – conflicten – geweld – moeten presteren – examens – toetsen – muizen – slangen – spinnen – honden – intimiteit – seks – overspel – vuil en viezigheid – injectienaalden – bloed- tandarts – dokter – groepen – vreemde mensen – spreken in het openbaar – telefoneren – pleinen – winkelcentra – stations – vliegen – kritiek- afwijzing – verlaten worden – falen – blozen – achtbanen – autorijden – computers – roltrappen – dik worden – zware inspanning – zweten – zelf in te vullen…………..

Het maakt niet uit hoeveel angsten je nu opschrijft. Dit hoef je met niemand te delen. Onderzoek per angst wat je er zelf aan kunt doen. Maak intuïtief de volgende zinnen af.

Deze angst kan ik beïnvloeden door …………………………

Met deze angst kan ik anders omgaan door …………

Deze angst moet ik accepteren omdat ………………

Kan ik deze angst een andere betekenis geven door…………………….

Onderzoek de gedachten die jouw angst(en) bij je oproepen. Voel wat deze met je doen. Schrijf dat gevoel op en stel je vervolgens voor dat je vanaf nu het tegenovergestelde gaat geloven. Voel wat de nieuwe gedachte met je doet en hoe je lichaam hierop reageert. Vanaf nu kun je deze gedachte links laten liggen door er simpelweg geen aandacht meer aan te geven. Focus je op je nieuwe gedachte zodat je weer rust hebt.

Heb je na het lezen van deze blog vragen die je mij wilt stellen, of je wilt een uur vrijblijvend sparren, stuur me dan een email (info@colettecosijn.nl) of bel me op telefoonnummer 0627022736.