Game Over – Tijd voor een Nieuw Begin

Wist je dat echtscheiding op nummer twee staat van de meest stressvolle gebeurtenissen in je leven? Je gaat scheiden en je leven stort als een kaartenhuis volledig in elkaar. Van de ene op de andere dag, is het ooit zo vertrouwde leventje volledig verdwenen. En het maakt echt niet uit of dat jij degene bent die wilt scheiden, of dat je partner de scheiding wilt. Het voelt alsof alles onder je vandaan wegspoelt, één grote modderstroom. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Sommigen kunnen de scheiding juist een enorme opluchting vinden, maar dan hebben zij nog steeds een partner die dit volledig anders kan ervaren.

Echtscheiding een van de meest stressvolle gebeurtenissen in je leven!

Denk bij die grote modderstroom waar je geen controle over denkt te hebben, aan een tsunami. Dit natuurgeweld ontstaat niet zomaar. Aardverschuivingen op de zeebodem zorgen ervoor dat het water in de zee in beweging komt, en met een verwoestende werking de kust bereikt. Vaak is de komst van een tsunami onverwacht en kunnen we er maar weinig aan doen. De vergelijking die ik maak met een tsunami is best extreem.

Een scheiding kan aanvoelen als een tsunami, met dat verschil, dat het niet allesverwoestend is. Het is belangrijk dat je weet, welke emoties er los kunnen komen bij een scheiding. En nog belangrijker is, dat je daarmee om leert gaan en de regie op je eigen leven gaat terugnemen.

Wat de reden is voor iemand om te scheiden, kan zo verschillend zijn. Maar de emoties waar je mee te maken kunt krijgen, zijn universeel. Bij de ene zijn de emoties intenser dan bij de ander, maar ze zijn er. Het verschil zit m in hoe we met deze emoties om gaan. De emoties bij partners in scheiding gaan over het algemeen niet gelijk op. De ene is verder in de verwerking dan de ander, en wanneer je de emoties niet herkent, laat staat er iets mee doet, dan kan het gebeuren dat je heel lang in deze emoties blijft hangen.

En de vraag is dan, wil je blijven hangen in je emoties of maak je liever een nieuwe stap?

De verwerking van verlies, het verwerken van de scheiding is geen lineair proces dat iedereen stap voor stap doorloopt. Als persoon ben je uniek, echter bij het doorlopen van het proces van verlies, van rouw om wat er niet meer is, hebben mensen veel overeenkomstige reacties.

Het rouwen verloopt in een aantal fasen van emoties, en gaat ook vaak gepaard met lichamelijke reacties, zoals hoofdpijn, slapenloosheid, veranderde eetlust, duizeligheid, enorm veel gaan roken of drinken en paniekaanvallen.

Om de stappen te kunnen doorlopen, is het best handig om te weten om welke emoties het dan gaat. De Zwitserse-Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler-Ross heeft de stappen waar we mee te maken krijgen bij scheiding, beschreven in acht fasen waar je doorheen gaat. In eerste instantie, heeft zij deze stappen beschreven voor verlies door overlijden.

Bij scheiden overlijd er niemand, maar toch verlies je een persoon die dierbaar voor je is of dierbaar voor je was. Daarom zijn deze stappen zo goed toepasbaar bij scheiding. De acht fasen zoals omschreven door Elisabeth Kübler-Ross zijn, ontkenning, woede, verdriet, impasse, apathie, berusting & acceptatie, oriëntatie en tenslotte uitdaging, nieuwe plannen.

In het schema kun je goed zien op welk niveau de emoties zich bevinden, en kun je zien op welk punt jij nu in je leven staat.

Waar sta je nu? Waar wil je naar toe? En wat houdt je tegen om deze stappen te maken?

In de periode van mijn scheiding, heb ik een aantal lichamelijke symptomen als reactie op mijn emoties gehad. Ik was me er alleen destijds niet van bewust. Zo ging ik veel roken, sliep slecht, veranderde mijn eetlust en verloor ik veel gewicht. Ik verloor zelfs zoveel, dat mijn omgeving zich op een gegeven moment zorgen ging maken. Ik hoorde de zorgen aan en vertelde mijn omgeving dat ik een speciaal dieet had gevolgd, “the divorce diet”.

Bij mijn eigen scheiding was ik me helemaal niet bewust van emoties die loskwamen, huilde wel veel maar vooral om het verdriet van mijn kinderen. Ik was vooral bezig met overleven en het regelen van de scheiding. Had ik destijds iemand gehad die me wegwijs had kunnen maken in de wereld van scheiding, dan had ik de stappen veel sneller kunnen doorlopen.

De tijd die voorbij gaat komt niet meer terug.

Herkenbaar?

Welke antwoorden kun je op de volgende vragen aan jezelf geven? Waar sta ik nu? Waar wil ik naartoe? En wat houdt mij tegen om deze stappen te maken?

Wanneer je merkt dat je moeite hebt om door de fasen heen te gaan en niet op een gelijk level komt met je ex-partner, dan wil ik je graag helpen om samen door dit proces te gaan.

Het is niet alleen een investering in jezelf, maar ook in de vernieuwde relatie die je met je ex-partner hebt. Je bent namelijk, ook al ga je of ben je gescheiden, altijd samen ouders van jullie kinderen. Welke stap je ook neemt, hoe snel je dit wilt doen en weet dat jij de regie hebt over jouw leven.

Wat ik hoop dat je uit dit artikel haalt is, dat scheiden niet alleen afscheid nemen is van het vertrouwde, maar dat het ook het begin is van een nieuwe toekomst. Alleen jij kan bepalen hoe die toekomst er voor je uit gaat zien. Wil je meer weten of heb je vragen, laat dan in onderstaande link een bericht achter.

Heb je na het lezen van deze blog vragen die je mij wilt stellen, of wil je een uur geheel vrijblijvend met mij sparren, stuur me dan gerust een email (info@colettecosijn.nl) of bel me op telefoonnummer 0627022736. Of vul het contactformulier in via onderstaande button.