De invloed van warmte, water en weidsheid.

De invloed van warmte, water en weidsheid.

De invloed van warmte, water en weidsheid oftewel ruimte zijn belangrijke Keywords, wanneer het gaat om het vinden van rust, ontspanning en het opladen van je batterij. Maar ook voor GRIP krijgen op de emoties die naar boven komen in een periode van stress.

In de periodes dat ik veel stress had in mijn leven en ik geleefd werd door mijn emoties zocht ik de rust op van het water. Op het moment dat ik met mijn boot de Kagerplassen opging voelde ik mij één met de natuur. De energie kon direct door mijn lijf stromen en ik mijn gedachten hadden volledig de  vrije loop laten gaan. De stress vloeide langzaam uit mijn systeem.

Maar ook aan het Noordwijkse strand ondervindt ik dezelfde chemie van het water en de weidsheid. Het geluid van de golven, de stilte en rust zijn een verademing om in contact te komen met mezelf. Om daarna neer te strijken bij mijn favoriete strandtent en te genieten van een heerlijk drankje. Voor mij zijn de Kagerplassen, het Noordwijkse strand de plekken geweest waar ik grip kon krijgen op mijn emoties. Ik kon ze daar loslaten door de energie die ik op deze plekken voel.

De impact van de weidsheid op mij!

Een strandwandeling is een enorme bron van rust. Het rustgevende vind je in het ruisen van de zee, de weidsheid en de zeelucht. Deze drie-eenheid zorgt ervoor dat stress verdwijnt en je weer in staat bent om goed te slapen en ’s ochtends weer fris wakker wordt. Je hoeft niet perse een duik in het zeewater te nemen om je geest tot kalmte te brengen.

De invloed van warmte, water en weidsheid.

Waarom warmte en zon goed voor je zijn?

De warmte die wordt veroorzaakt door de zon is goed voor je. De straling van de zon heeft directe impact op je lijf en je brein. Je voelt je hierdoor blijer en gelukkiger. Daarnaast heeft het zonlicht ook een directe invloed op je hormoonstelsel. Je lichaam kan door het zonlicht het stofje endorfine aanmaken. Ook wel geluks-hormoon genoemd. Deze lichaamseigen stof werkt op de eerste plaats pijndrukkend, maar stimuleert ook je schild- en pijnappelklieren, zodat je je energieker en ontspannener voelt. En juist dat is wat je zo nodig hebt in periodes van stress, waarbij emoties de regie over je leven kunnen overnemen.

Het brein en de zon.

Aan alle kanten worden we gewaarschuwd voor de UV straling en je hiertegen beschermen is een absolute must. Maar dat betekent niet dat je de zon volledig moet gaan mijden. Een dag naar het strand kan eraan bijdragen dat wanneer je je somber of terneergeslagen voelt je energie krijgt waardoor je eerder uit je dal kunt komen. Doordat emoties de regie over je leven kunnen gaan overnemen gebeurt het dat je brein vol zit met gedachten. Gedachten waar maar moeilijk controle over te krijgen is.

Zonlicht heeft een goede werking op je geheugen. Dit komt doordat je lijf en brein tijdens het zonnen een flinke dosis zuurstof tankt en dat vooral zonnen aan het strand ervoor zorgt dat je een goede verse portie zuurstof tankt. En door deze extra verse zuurstof worden de zenuwcellen in ons brein krachtiger gestimuleerd. En dit is weer bevorderend voor rust en orde krijgen in je brein en daarmee een stap maken voor grip krijgen op je emoties.

Een stap om GRIP te krijgen op stress.

Op een bepaald punt in je leven kun je te maken krijgen met stress. De zeven meest voorkomende stressvolle momenten die we tegen kunnen komen zijn:

– overlijden van je echtgenoot of partner – scheiding – verliezen van een baan – faillissement – ziekte – trauma na ernstig ongeval – financiële zorgen –

Er zijn natuurlijk veel meer stressmomenten die we kunnen tegenkomen. Voor de een is stress een tijdelijk iets, maar het kan ook zijn dat de hoeveelheid stress op den duur zo groot is dat het invloed heeft op je hele leven, op je hele zijn, op je lichaam en op je brein. Hoe jij met stress omgaat heeft te maken met hoe jij in het leven staat en hoe jij geleerd hebt om met stress om te gaan.

Wanneer je voelt dat de stress teveel voor je gaat worden is het zoeken van rust een hele goede manier om je gedachten de vrije loop te geven, om energie op te doen. Jaren geleden ben ik hier zelf mee begonnen en tegenwoordig is er van stress geen spraken meer, maar blijft het strand voor mij de ideale oplaadplek. De plek waar warmte, water en weidsheid samenkomen.

Heb je na het lezen van deze blog vragen die je mij wilt stellen, of wil je een uur vrijblijvend met mij sparren, stuur me dan een email (info@colettecosijn.nl) of bel me op telefoonnummer 0627022736.