De invloed van hechting binnen een relatie.
De invloed van hechting binnen een relatie.
De invloed van hechting binnen een relatie.

De invloed van hechting binnen een relatie.

Binnen een relatie is er altijd hechting tussen personen. De manier waarop we ons hechten, is bepalend hoe succesvol we zijn in het creëren van een gezonde relatie. En het hechten begint al heel vroeg. Als baby en kind heb je geleerd om je te hechten aan je ouders. De manier waarop je dit hebt aangeleerd is van grote invloed op onze relatie als volwassenen.

We kunnen een viertal hechtingsstijlen onderscheiden namelijk: een veilige hechtingsstijl, een angstige hechtingsstijl (beter bekend als verlatingsangst), vermijdende hechtingsstijl (beter bekend als bindingsangst) en angstig vermijdende hechtingsstijl ( wat een combinatie is van verlatings- en bindingsangst)

Maar wat is nu het verschil tussen deze vier hechtingsstijlen?

1. De veilige hechtingsstijl

Deze wordt gekenmerkt door weinig angst en weinig vermijding. Het vertrouwen in anderen is groot. Daarnaast is er openheid om je eigen emoties te tonen. In intieme relaties is er geen angst voor intimiteit en ervaar je een gevoel van eigenwaarde en plezier. Je vindt het fijn om in de buurt van je relatie te zijn. In de relatie zijn weinig angsten en problemen. En deze relatievorm is er evenwicht tussen zelfstandigheid en afhankelijkheid.

Dit is de enige veilige hechtingsstijl. De andere hechtingsstijlen zijn onveilig. De balans tussen onafhankelijkheid en afhankelijkheid is uit evenwicht. Mensen met een onveilige hechtingsstijl kijken met een negatieve bril de wereld in.

2. Angstige hechtingsstijl

Deze wordt gekenmerkt door veel angst en weinig vermijding. Bij deze hechtingsstijl word je in beslag genomen door zorgen en zorgelijke gedachten. De eigenwaarde is niet hoog en je klampt je vast aan de ander. Bij deze hechtingsstijl voel je je onzeker over jezelf en je partner. Daarnaast heb je last van verlatingsangst wat zich ook nog eens uit in enorme jaloezie. In deze relatie claim je de ander, wil je steeds aandacht hebben, horen dat de ander van je houdt en dat jij belangrijk bent voor je partner. Emoties spelen in deze relatie een grote rol.

3. Vermijdende hechtingsstijl

Deze stijl wordt gekenmerkt door weinig angst en veel vermijding. De onafhankelijkheid in deze stijl is enorm groot. Wanneer je vermijdend gehecht bent dan houd je anderen op afstand en vermijd je intimitiet. Je hebt weinig tot géén behoefte aan intimiteit en binding. Je bent liever alleen dan samen. Zolang je alleen bent, heb je nergens last van. De problemen worden pas duidelijk wanneer je partner in je relatie een grotere behoefte heeft aan nabijheid. Je hebt dan het gevoel dat je wilt vluchten, wegrennen omdat deze toenadering je beklemt. Je partner op afstand houden voelt veiliger en fijner voor je. Je gaat excuses verzinnen waarom je partner niet de ware is.

4. Angstige vermijdende hechtingsstijl

Deze stijl wordt gekenmerkt door veel angst en veel vermijding. Je voelt je onzeker over je eigen waarden. Dit zorgt ervoor dat je inconsistent, angstig en verward bent. Deze relatiestijl bestaat uit enorme tegenstrijdigheden. Aan de ene kant ben je in intieme relaties afhankelijk van de ander, je zoekt bevestiging voor je eigen belangrijkheid en eigenwaarde en aan de andere kant heb je negatieve verwachtingen en vermijdt nabijheid liever. In een relatie is er sprake van aantrekken en afstoten wat je vaak ziet terugkomen in knipperlichtrelaties.

Herkenbaar één van de vier hechtingsstijlen?

Herkennen is de eerste stap om inzicht te krijgen in je eigen patronen. Maar dat is best een dingetje, want juist specifiek naar jezelf kijken is best lastig. Belangrijk om te weten is dat een ongezonde hechtingsstijl niet vanzelf over gaat. Binnen een relatie kunnen ongezonde gedragspatronen zich blijven herhalen en kunnen minder of juist heftiger worden, afhankelijk van degene die je tegenover he hebt.

Wat is verlatingsangst?

Heb je last van verlatingsangst dan komt deze heel vaak voort uit je jeugd. Jij hebt vroeger geleerd om heel hard te moeten vechten voor aandacht en liefde van je ouders. Je voelt je snel afgewezen wanneer je niet de aandacht en de intimiteit van je partner krijgt waarnaar je zo verlangt. Vaak voel je je aangetrokken tot partners waarbij je in het patroon van afgewezen worden terecht komt.

Wat is bindingsangst?

Tegenover verlatingsangst staat bindingsangst. Vroeger heb je vaak geleerd om jouw gevoelens en behoeften niet (teveel) te uiten. Dit gebeurde gewoon niet. Je kunt op volwassen leeftijd de behoefte voelen om afstand te nemen wanneer anderen voor je gevoel te dichtbij komen. Het kan zijn dat je denkt dat je open staat voor een relatie, maar in werkelijkheid hou je elke relatie af omdat je onbewust partners kiest die je helemaal niet kunnen geven waar jij in het diepste wel naar verlangt, maar waar je onbewust ook doodsbang voor bent. Je lijkt enorm onafhankelijk, maar in feite bescherm je jezelf tegen mogelijke afwijzing en angst iets dierbaars kwijt te raken.

Zoals ik al eerder beschreef staan verlatingsangst en bindingsangst lijnrecht tegenover elkaar. Maar hoe kun je verlatingsangst en bindingsangst het beste herkennen?

Verlatingsangst.

  • Als je iemand hebt ontmoet, dan ben je constant met hem of haar bezig.

  • Je kunt je ongelukkig en afgewezen voelen wanneer je geen bevestiging krijgt.

  • Je wilt constant aandacht van de ander.

  • Het voelt als onprettig wanneer je alleen bent en daardoor vind je het moeilijk om je partner ruimte te geven.

  • Je hebt er moeite mee wanneer je partner weggaat.

  • Heel vaak voel je je onzeker.

  • Alleen zijn is wat je absoluut niet fijn vindt.

  • Je hebt een sterke behoefte aan controle (wat je partner doet, met wie en hoe lang enzovoort).

  • Je wilt heel vaak en heel veel samen zijn.

Bindingsangst.

  • Je wilt graag een relatie maar dan niet jezelf in die relatie verliezen.

  • Je wilt niet gebonden zijn en op elk moment je eigen gang kunnen gaan.

  • Je bent bang om opgeslokt te worden door je relatie.

  • Alle opties open houden is jouw levensmotto.

  • Wanneer anderen te dichtbij komen kan dit verstikkend werken.

  • Emoties en drama vind je lastig, Dat wil je liever niet.

  • Daten doe je wel maar vind de nieuwe persoon maar een korte periode leuk

  • Tot een serieuze relatie komt het meestal niet

  • Je leeft in het hier en nu en wil niet teveel over de toekomst nadenken.

Wat kun je doen tegen verlatingsangst en bindingsangst wanneer dit in jouw leven een bepalende rol speelt.

  1. Word je bewust van jouw patronen. Schrijf je patronen op
  2. Waar ben je bang voor? Wat is het ergste wat je kan overkomen? Is dat ook echt zo of is dit alleen maar een gedachte?
  3. Onderzoek waar jouw verlatingsangst of bindingsangst vandaan komt.
  4. Nadat je jouw gevoelens en behoeften hebt herkent, kun je deze gaan erkennen en uitspreken.

Angst is een emotie die jouw hele functioneren kan saboteren. Wil je meer lezen over angst? Lees dan mijn blog over “Angst en haar verlammende werking”.

Heb je na aanleiding van deze blog behoefte aan een vrijblijvend gesprek, dan kun je me bellen (0627022736) of mailen (info@colettecosijn.nl) In welke periode je van je leven ook zit, je staat er nooit alleen voor!