De invloed van bewustwording van je Mindset!

De invloed van bewustwording van je Mindset heeft impact op je hele leven, je hele zijn op je persoonlijke ontwikkeling. Hoe sta jij in het leven?

Wat is Mindset dan eigenlijk?

Je mindset is je denkstijl, je mentaliteit, de overtuigingen die invloed hebben op je gedachten en de manier waarop je je gedraagt. We kunnen verschillende soorten mindset onderscheiden zoals positive en negatieve mindset, fixed mindset en growth mindset.

Positive Mindset

Vanuit de positieve mindset bekijk je bijna alles vanuit de positieve kant. Het glas is halfvol in plaats van half leeg. Het zorgt ervoor dat je makkelijke om kunt gaan met allerlei situaties die je tegenkomt en in elke situatie steeds wat goeds ziet. En toch kan een positieve mindset alleen, je ook belemmeren. Wanneer iets niet goed lukt of wanneer je ergens niet verder mee komt, kun je er altijd toch iets moois in zien. Klinkt heel prachtig, maar je gebruikt op deze manier niet je tegenslagen om van te leren.

De Fixed Mindset

Een persoon met een fixed mindset gaat ervan uit dat intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden aangeboren zijn en vaststaan. Je bent ervan overtuigd dat je geen invloed hebt op je aangeboren intelligentie, vaardigheden en kwaliteiten. Je bent er ook van overtuigd dat je je mindset niet kunt veranderen. Je plakt bij jezelf of bij een ander een label op zoals ‘slim’ of ‘dom’, ‘succesvol’ of ‘looser’, ‘respectvol’ ‘respectloos’ enzovoort. Eigenschappen moeten dan ook bewezen worden, niet alleen naar jezelf toe, maar ook naar anderen. Iemand met een fixed  mindset kan bang zijn om dom over te komen, fouten te maken en zal koste wat koste proberen te voorkomen dat fouten worden gemaakt. Wat dan enorm in de weg kan zitten is perfectionisme.

Iemand met een fixed mindset kan opgeven  bij tegenslag. Feedback die wordt gegeven, wordt vooral genegeerd en geïnterpreteerd als kritiek. En op die kritiek kan defensief worden gereageerd. De fixed mindset leidt tot negatieve gedachten, gevoelens en gedrag. Als anderen succes hebben kan dit leiden tot jaloezie of een gevoel van bedreiging. Een fixed mindset heeft veel vast in vaste patronen en staat niet open voor ontwikkelingen. Hierdoor zorgt een fixed mindset er ook voor dat je jezelf belemmert om te groeien en te ontwikkelen als mens.

Growth Mindset

Heb je een growth mindset dan ben je je er bewust van dat je je intelligentie, vaardigheden en talenten kunt ontwikkelen. Mindset maakt een belangrijk deel uit van je persoonlijkheid, maar je kunt deze veranderen en ontwikkelen. Wanneer je weet dat dit mogelijk is, ben je in staat om op een andere manier naar dingen te kijken en op een andere manier te reageren.

Iemand met een growth mindset zet zich in om de mind te trainen en zet door bij een tegenslag. Ziet een tegenslag als een leermoment en staat open om feedback te ontvangen. Intelligentie, aanleg en talent zijn slechts het startpunt voor ontwikkeling. Met een growth mindset vind je dat succes en geluk hebben gelijk staan aan het continue uitdagen van jezelf en werken aan je persoonlijke ontwikkeling.

Heb jij een growth mindset dan ben jij in staat om door te gaan waar anderen stoppen. Hoe makkelijk is het om wanneer iets niet lukt, stil te gaan zitten en te wachten tot er een oplossing voor komt. Maar dat is niet zoals het werkt. Heb je een growth mindset, dan omarm je uitdagingen, zet je door bij tegenslagen en zie je successen van anderen als inspiratie!

Hoe sta jij in het leven?

Onderstaande voorbeelden zijn voorbeelden van een fixed mindset of een growth mindset.

  • Ik leer graag extra bij en ontwikkel mijzelf met plezier.
  • Wanneer ik iets probeer en het lukt niet, stop ik er liever meteen mee.
  • Tegenslagen zie ik als hele mooie leermomenten, ik omarm ze!
  • Ik kan en zal nooit veranderen, ik ben wie ik ben.
  • Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.
  • Het is toch niet mijn schuld, ik kan er niets aan doen.
  • Pas op het moment dat ik alles, maar dan onder de knie heb, stop ik met leren.
  • Ik ben oud om nog te leren, laat mij maar.
  • Veranderen zal ik nooit doen, ik ben wie ik ben.
  • Alles wat ik wil leren, kan ik leren, zelfs iets waarvan andere zeggen dat ik het niet kan

Je mindset maakt een belangrijk deel uit je persoonlijkheid. Alleen al door je bewust te zijn van je mindset, geeft jou de kans om persoonlijk te groeien.

Tot slot

Wat is volgens jou een fixed mindset en wat is een growth mindset. Ik ben heel benieuwd naar je antwoorden.  Laat via onderstaande link een bericht achter of stuur een email naar info@colettecosijn.nl Heb je na het lezen van deze blog vragen die je mij wilt stellen, of wil je een uur geheel vrijblijvend met mij sparren, ook dan kun je me mailen of bellen (0627022736)