Angst en haar verlammende werking!

Angst en haar verlammende werking is een veel voorkomend probleem bij scheiding. Deze emotie is een blokkade die je leven, en daarmee ook het scheidingsproces, behoorlijk in de weg kunnen staan. Het kan zelfs zo’n heftige impact hebben dat het je niet meer lukt om te functioneren.

Maar waar ben je eigenlijk bang voor. Je kunt bang zijn voor het onbekende, het niet weten wat je te wachten staat. Maar is dat wel terecht? Angsten kunnen kan zulke grote vormen aannemen dat het je hele leven gaat overnemen. Dus voordat je weet hoe je met angst kunt omgaan, is het belangrijk om te weten wat angst eigenlijk is.

Volgens de Dikke van Dalen zijn angsten een gevoel van beklemming, van vrees, onveiligheid of onzekerheid.

Angst die we kunnen koppelen aan de scheiding.

Iedereen heeft wel eens last van angsten. Het is bijna onmogelijk om voor 100% angstenvrij te zijn. Maar wanneer je gaat leven vanuit angsten, dan merk je dat deze angst invloed heeft op onze kwaliteit van leven. En dat is echt doodzonde en niet nodig.

Primaire angsten die gekoppeld kunnen worden aan een scheiding zijn de angst:

  • voor het onbekende
  • dat niemand van je houdt
  • dat je niet goed genoeg bent
  • dat je jezelf niet kunt onderhouden
  • voor oordelen en meningen van anderen.

De blokkade angst en hoe je daar mee omgaat.

Angst is een emotie die we als mens creëren in onze geest.  In de meeste gevallen is er sprake van niet meer dan een gedachte. Een gedachte die zijn eigen leven gaat leiden in je hoofd en zo groot kan worden dat deze verlammend werkt.

Iedereen heeft last van angsten. De hoeveelheid en hoe vaak angsten voorkomen zijn van directe invloed op de kwaliteit van je leven.

Zodra je angst je leven gaat overnemen, dan is functioneren niet meer mogelijk. En door de angsten kunnen weer andere emoties naar boven komen zoals woede naar je ex-partner toe maar ook volledige gelatenheid.

Angst gaat een eigen leven leiden in onze mind. Een werkelijkheid die niet bestaat, een werkelijkheid wat slechts een gedachte is. Deze blokkade kun je doorbreken waardoor je jezelf de kans geeft om grip te krijgen op je scheiding. Wanneer je een scheidingsproces ingaat met angsten, is de kans groot dat de angsten blijven  en versterkt worden door enorme boosheid en woede.

Wat is jouw allergrootste angst?

Denk eens na over het volgende. Hoeveel nachten heb je niet wakker gelegen van allerlei mogelijke dramascenario’s. En hoeveel van scenario’s zijn realiteit geworden? De meeste zorgen die ons bezighouden komen voort uit onze verbeelding. Waar we s ’nachts over liggen te piekeren, blijkt volgende dag meestal veel minder te zijn. Maar wanneer je blijft hangen in gepieker of he helemaal fixeert op het probleem, houd je de angst in stand en koester je deze negatieve gedachte.

De gedachte aan wat er mogelijk allemaal mis kan gaan, kan zo destructief zijn, zo volledig vernietigend dat die elke kans op geluk kan wegnemen. Door deze angsten toe te staan, ontneem je jezelf de kans op je puurste en mooiste leven, maar ook de kans om respectvol samen met je ex-partner ouder te zijn van jullie kinderen.

Waartoe zou je in staat zijn als jouw angst en onzekerheid géén enkele invloed meer op je zouden hebben? En je deze blokkades zou kunnen doorbreken?

Wat ik hoop is dat dit artikel je tot nadenken zet over de impact van deze emotie. En de verlammende werking die angst op je kan hebben en op het scheidingsproces, op de relatie met je ex-partner maar ook op je eigen ontwikkeling.

Wil je meer weten, druk dan een email naar info@colettecosijn.nl of druk op onderstaande BUTTON!